Společně pomáháme chránit sysla

Sysel obecný

Sysel obecný je menší společensky žijící hlodavec z příbuzenstva veverek.

Sysel obvykle obývá pravidelně kosené nebo spásané travnaté plochy, kde si buduje systém nor. V norách se neukrývá pouze v noci, ale zimním spánkem zde přečkává celý podzim a zimu. Za potravu syslům slouží především rostliny, ale nepohrdnou ani hmyzem nebo mladými hraboši.

Až do 60. let minulého století byl sysel běžnou součástí zemědělské krajiny nejen u nás, ale ve většině střední a jihovýchodní Evropy. Od té doby však jeho početnost mnohonásobně poklesla a vyskytuje se jen velmi vzácně. Je považován za jednoho z nejohroženějších savců Evropy. Proto je v současnosti sysel chráněným druhem v kategorii kriticky ohrožený. Zakázáno je proto sysly zabíjet, chytat nebo ničit jejich nory.

Dále ke čtení

Co dělají sysli v listopadu?

Co dělají sysli v listopadu? Spí. A někteří už poměrně dlouho. Samice, které se v daném roce nerozmnožují, se ukládají ke spánku již na konci července, pak je následují samci a nakonec v září či v říjnu tohoroční mláďata…

Jeden den v životě jedné syslí rodiny

Sysli tráví čas od podzimu do jara zimním spánkem. Po probuzení začíná období páření. Po 25–28 dnech březosti samice rodí holá mláďata, která ve stáří čtyř týdnů začínají opouštět mateřskou noru…


Sysel obecný je hlodavec z příbuzenstva veverek. Váží nejčastěji 200 až 300 g, a měří okolo 20 cm. Má hustý, hnědavý, přiléhavý kožich, velké oči, malé ušní boltce a krátký ocas. Má denní aktivitu, a tak je možné jej přímo pozorovat. Je to společensky žijící tvor, při vhodných podmínkách vytváří kolonie a můžete tak pozorovat i více jedinců...
Syslí zvědavec   Sysel panáčkuje   Syslí rodina   Zvědavá mláďata   Pořád někdo na stráži