Společně pomáháme chránit sysly

Co dělají sysli v listopadu?

Co dělají sysli v listopadu? Spí. A někteří už poměrně dlouho. Samice, které se v daném roce nerozmnožují, se ukládají ke spánku již na konci července, pak je následují samci a nakonec v září či v říjnu tohoroční mláďata, která se snaží ještě do poslední chvíle před zimou co nejvíce přibrat.

Sysel spí zimním spánkem, patří mezi „pravé hibernanty“. To znamená, že při hibernaci u něj dochází k výraznému poklesu tělesné teploty – až na 0,2 °C, poklesu tepové frekvence i zpomalení dechu. V průběhu zimy se vůbec neprobouzí. A tedy ani v průběhu zimy nejí a nedělá si pro toto období žádné zásoby potravy. Nesyslí! Celé období zimního spánku jeho tělo funguje pouze z tukových zásob, které si sysel vytvořil během léta, kdy velmi rychle přibývá na váze. V období, kdy ulehají, mohou samci vážit až půl kila a samice okolo 320 gramů. Na jaře se pak probudí o jednu čtvrtinu až jednu třetinu lehčí.

A kde vlastně sysli spí? Ve své trvalé noře, která sahá až do hloubky 80 cm pod zemí. Trvalá nora je systém chodeb s tzv. hnízdní komorou, která je vystlaná trávou. Na období zimního spánku se sysel zeminou v komoře uzavírá.

Sysel si komůrku v noře stele trávou, kterou si nakouše na takto krátké kousky.

Nora je bezpečné místo nejen pro zimní spánek, ale po celý rok slouží jako místo bezpečí odkud se opatrně vylézá a zase běží schovat.

Vychází s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska Ministerstva životního prostředí.

Probíhá také ve spolupráci s Beleco z.s.